Etusivu

Selfie 2016.

                                     

                                        Pirkka-Hämeen kuvataiteilijat, Tampere, kunniajäsen 

                                        Valkeakosken kuvataiteilijat, kunniajäsen

                                        Taideseura Alfa, Helsinki, jäsen

Pekka Lammivaara: "Näkumä Koskipuistosta" öljymaalaus.

TOIMINTAANI KUVATAITEILIJANA

-Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton hallituksen jäsen 1993-1999;

-Suomen Taiteilijaseuran edustajiston varsinainen jäsen 1994-96 ja 2005-06;

-Valkeakosken Kuvataiteilijat ry:n puheenjohtaja 1976-79;

-Pirkka-Hämeen Kuvataiteilijat ry:n puheenjohtaja 1994-97;

-Pirkka-Hämeen Kuvataiteilijoiden ja Valkeakosken Kuvataiteilijoiden  kunniajäsen;

-Toijalan kansalaisopiston kuvataideryhmän opettaja 1977-78;

-Kuvataiteen julkaisuja ja kirjoituksia (mm. Taiteen Maailmaan)

-Hämeen läänin kuvataiteen kohdeapuraha 1974. Ei myöhempiä anomuksia;

Taidematkojen kohteita: Pariisi, New York, Wien, Lontoo, Budapest, Oslo, Boston, Kööpenhamina, Tukholma, Toronto, Rooma.

_______________________________________________________________

NÄYTTELYITÄ  mm.

 

-Hämeen läänin aluenäyttely, Lahden kaupunginmuseo 1974;

-Hämeen läänin aluenäyttely, Hämeenlinnan Taidemuseo 1976;

-Ars-Hämeen avoin näyttely 1976, Sääksmäki-talo;

-Pirkanmaan Kuvakesä, Tampereen Taidemuseo 1976;

-Ryhmä 77, Turun Taidehalli 1977;

-SKjL:n valtakunnallinen Talvi-Voipaala-näyttely 1979;

-Orelin Taidepalatsi, Neuvostoliitto, kutsunäyttely 1981;

-Regionale Museum Jelenia Gora, Puola, kutsunäyttely 1986;

-Chuck Levitan -galleria New York, 1988; 

-Taidekeskus Ars-Arrakosken kesänäyttely 1989, 1991, 1993, 1994;

-Pyynikki-Art-Group, Pyynikin Taidepalatsi 1999;

-Nuutajärven ja Iittalan lasikylien kesänäyttelyt 1995 ja 1996;

-Pirkanmaan Kuva -näyttelyt 1995,2000, 2005;

-Tampere taiteessamme, Emil-sali 2014;

-Tampere-talon Talvipuutarhan stipendinäyttely 2016

- Lukuisia yhdistysten vuosi-, kesä- ja juhlanäyttelyitä.

_______________________________________________________________

         YLI KAKSIKYMMENTÄ OMAA YKSITYISNÄYTTELYÄ  

_______________________________________________________________

Pekka Lammivaara: "Legenda lasivuoresta IV" Lasi, metalli, öljyväri.

POIMINTOJA LEHTIEN ARVOSTELUISTA

"Julkisuuteen on astunut tekijä, jolla on melkoisesti sekä teknistä taitoa että omaa sanottavaa. "  (Greta Helminen, Satakunnan Kansa 1971)

"Taidemaalari Pekka Lammivaaraa on luonnehdittu valon mestariksi ja kiitetty omaperäisestä värimaailmasta ja runollisesta, ilmeikkäästä ilmaisusta." (Maija-Riitta Näreikkö, Pirkkalainen 2011)

"Lammivaaran teoksissa värien ja valöörien rikkaudesta syntyy monikerroksista muotokieltä, jonka maalauksellisuuskin tukeutuu vahvaan hahmottamiskykyyn ja piirtämistaitoon. Viime mainitusta todistavat myös taiturimaisesti tehdyt tussipiirrokset." (Valkeakosken Sanomat)

"Lammivaaralle on ominaista syvä inhimillisyys, ilmeikkyys ja runollisuus." (Orlovskaja Pravda 1981)

"Alusta lähtien pantiin merkille vahva elämyksellisyys, hienovireiset tunnelmat ja mestarillinen valon ja ilman kuvaaminen kaikkea yhdistävänä elementtinä."  (Aamulehti)

"Valo on Lammivaaran valtti ja hänen töittensä ydinajatus."  (Pekka Paavola, Aamulehti)

"Tamperelaisen Pekka Lammivaaran kiinnostavasti käsitellyt maisema-aiheet jäivät mieleen kokonaisuuden päällekaatuvasta runsaudenpulasta." (Riitta Wikström, Etelä-Suomen Sanomat Ars-Arrakoski -näyttelystä 1989)

"Pekka Lammivaaraa ei voi syyttää mielikuvituksen puutteesta. Puolimystinen valohämy, valomassojen hieno ryhmittely on varhaisemmissa töissä, maisemissa, ollut tunnusomainen ja kun taiteilija tältä pohjalta on siirtänyt kuvakulmansa niille alueille, niihin maisemiin joille viime vuosikymmenien löytöretkeilijät ovat viitottaneet tietä, on tuloksena erittäin omintakeinen sarja, ´Kosminen sarja´, joka lupailee kenties vieläkin rohkeampia fantasian ilmentymiä. Kosminen sarja on lajissaan perin kiintoisaa nykyaikaista luomiskertomusta."  (Tapio Karreinen)

"Kosminen sarja on vaikuttava todistus siitä, että valpas ja aina etsivä kuvataiteilijan katse löytää "uutta luontoa" ja uusia kuvakulmia, jos taiteilija haluaa olla kivettymättä paikalleen." (Tapio Karreinen)

"Kuvan pinta on lähietäisyydeltä tarkastellen hyvinkin elävä, kauempaa katsellen asettuvat suuremmat linjat tasapainoisesti kohdalleen."  (Hannu Salminen, Valkeakosken Sanomat) 

"Vuosien kuluessa tyyli on muuttunut, mutta taitava värien käyttö on säilynyt. Maisemakuvat hahmottuvat mietteliäitten väritunnelmien varaan ja maalauksellisuus ja pehmeitten väripintojen yhdistely on keskeistä. Maalauksille on usein tunnusomaista ihmeellinen, jopa puolimystinen valo." (Satakunnan Kansa)

"Voisi hyvin ajatella, että Lammivaaran rikkaan ja omaperäisen maalaustavan ympärille olisi kehittynyt oma koulukuntansa, mutta ilmeisesti spontaania ja suvereenia liikkumista mitä erilaisimmissa väriasteikoissa, vivahteissa ja muotokielen kerrostuneisuudessa ei olisi aivan helppo jäljitellä."   (V.Karavajev)

"Lammivaaran maisemat eivät ole vain maisemia, ne antavat tilan mielen liikkeille." (HS, Valkeakosken Sanomat)

"Jo hänen ensinäyttelyssään olleista teoksista näkyi se itsenäinen tie, jota hän on kulkenut." (Satakunnan Kansa)

" . . on syntynyt hillittyjä kokonaisuuksia, joissa vallitsee aina salaperäinen hämy, muotojen ja värien rytmikäs leikki." (Valkeakosken Sanomat 1982)

"Maalauksissaan Lammivaara toteuttaa yhtaikaisesti eri tasoilla ikään kuin ristikkäin erilaisia aineksia - realismi yhtyy abstraktiin, arkinen maisema muuttuu vertauskuvalliseksi. Maalaukselliset ideat risteilevät ja tekotapa on omiaan lisäämään tätä päällekkäisyyttä erilaisine läpinäkyvine kerrostumineen." (Klaus Kalima)

"Teosten pintarakenne on yhtä kiinnostava niin läheltä kuin kaukaakin ja teosten eri tasot ovat eloisia ja hallittuja. Veden pinta, valoa taittava ruohikon harja ja puiden lehvistön humina. Töissä on todella mestarillisesti saatu esiin valon ja varjojen vaihtelu. Tällainen työn tulos ei ole mahdollista ilman taiteilijan syvää paneutumista tehtäväänsä." (Eero Kopisto)

"Hienostuneita murrettuja sävyjä on Pekka Lammivaaran omaleimaisessa öljyvärityössä Marraskuuta. Talvisten puiden syvä vihreys, suojasään lumen pehmeät sävyt ja rauhallinen sommitelma tekevät Lammivaaran työstä yhden näyttelyn kaikkein harmoonisimmista ja kiinnostavimmista. (Kaarina Turunen, Riihimäen Sanomat)

"Lammivaaran töissä on todella mestarillisesti saatu esiin valon ja varjojen vaihtelut.Myös värien pastellisävyt hivelevät silmää. . . työt ovat varsin omaperäisiä." (Vuokko Suuniittu, Nokian Uutiset)

" . . hienonhienon tyylittelyn kannattelemat herkät väriaistimukset." ( klm, Riihimäkeläinen)

"Kiinnostusta Lammivaaran töihin lisää uusien materiaalien käyttö,tavanomaisesta poikkeava grafiikka, ajatuksia herättävä värien käyttö ja uusi tuore kuvauksellisuus." (Valkeakosken Sanomat)

"Lammivaara tunnetaan erityisesti maisemamaalarina. Hänen maisemissaan realismiin liittyy yleensä aina abstraktio, joka antaa persoonallisen identiteetin." (Olli Vuorinen)

"Lammivaara käyttää rikasta väripalettia ja korostaa valon luomia vaikutelmia töissään." (OS.1996)

"Pekka Lammivaara on taidemaalari ja säveltäjä, joka tauluissaan kuvaa muun muassa urbaania kauneutta. Hänen kankaillaan Tampereenkin maisemat piirtyvät pehmeän utuisina. Juuri värit, valot, varjot ja erilaiset tunnelmat inspiroivat kokenutta taiteilijaa. (Le Cool 2014")  

"Pekka Lammivaaran uusissa töissä on ammattimaisen graafikon työn jälki. (Valkeakosken Sanomat)

"Taiturimaisesti tehdyt tussipiirrokset ovat saaneet aiheensa sekä Pispalasta että Valkeakosken Kauppilanmäestä." (Tapio Karreinen)

"Pekka Lammivaara kulkee varmoin askelin valitsemaansa taiteilijantietä, ja aluenäyttelyssä nähdyn mahtavan Sillan vieressä on nyt vuosinäyttelyssä uusi Peltoaukea, joka tämän kirjoittajan käsityksen mukaan on lajissaan nyt esiteltävien ykkönen." (Tapio Karreinen)

"Erityisen mielenkiintoinen on Nokia-sarja, jonka pohjana  ovat viime vuosisadalta peräisin olevat valokuvanäkymät Nokian kosken partailta, sinne kasvavasta teollisuudesta. Nyt nämä lähes sadan vuoden takaiset näkymät elävät puhuvina uudelleen Lammivaaran värein tulkitsemana tavalla,joka ei suinkaan ole valokuvan orjallista jäljentämistä,vaan jossa valokuva on vain antanut sysäyksen taiteilijan fantasialle. . . Erityisesti kiinnittyy huomio siihen persoonalliseen tapaan, millä Lammivaara luo tiettyä dramaattista tunnelmaa ei ainoastaan väreillä vaan tekniikallaan, veitsen jäljen ja `sfumaton`harkitulla vaihtelulla." (Tapio Karreinen)

"Vuosinäyttelyn maalauksista kannattaa mainita Pekka Lammivaaran Nokianvirta-aiheiset teokset. Hän käsittelee aihettaan rauhallisen varmasti ja tuo hyvin esille 1800-luvun lopun Nokian virtamaisemaa. Hänen erikoinen värien käyttönsä sopii hyvin aiheeseen. ( I.I. Hämeen Yhteistyö)

"Lammivaara on varma maisemamaalari, jonka lievästi kubistisia kuvia leimaa hyvä jäsentelytaito ja kunnollinen maalaustekniikka."  (VMK,  Kansan lehti)

"Pekka Lammivaaran näyttelyihin katsoja tulee luottavaisin, mutta samalla uteliain mielin. Hänen taiteelleen tunnusomainen vankka osaaminen herättää luottamuksen. Mutta sen osaamisen varaan hän rakentaa aina jotain uutta, entisestä poikkeavaa, jonka katsoja kokee kiinnostuneena." (Olli Vuorinen 1988)

"Pekka Lammivaaran erikoisen värimaailman ja pelkistävän palikkaleikin läpi nähtynä jopa Hämeensillan maisemaan tarttuu uutta, lämmintä viehätystä. Etäisyyttä esittävään kuvaan antaa Lammivaaran uusasiallisen tyyppinen tapa pelkistää rakennukset muodoiksi, sekä ennen kaikkea omaperäinen värimaailma , joka usein taittuu sinipunaisen sävyihin." (Tiina Nyrhinen, Aamulehti 2004) 

"Näyttelyn taiteilijoista rohkeimmin materiaalia käyttää Pekka Lammivaara".  (Veikko Halmetoja, Aamulehti Pirkanmaan Kuva -näyttelystä 2005) 

"Pekka  Lammivaara käsittelee näkymiä omintakeisesti. Impressionistien tavoin hän maalaa valoa. Violetit ja keltaiset sävyt luovat surrealistisuutta." (Aamulehti 2015)

"Voimakasta historiatietoisuutta huokuvat Pekka Lammivaaran koloristiset maalaukset Kadonnutta aikaa etsimässä I ja II."  (Katri Kovasiipi, Aamulehti, Saskiat 2016)

________________________________________________________